Geografía

L’illa te unes óptimes condicions per al cultiu del raïm i un clima que aporta la qualitat del producte i millora el potencial ecològic. La vinya s’estén des de el nivell de la mar fins als 500 metres d’alçada. Platges i penya-segats devora la mar, muntanyes i planes més o menys accidentades. La diversitat de paisatges fan de l’illa de Mallorca un lloc únic per a la producció de vi.

Sòls

Els sòls son d’origen calcari amb alts nivells de carbonats. De textura franc-argilosa amb alta capacitat de retenció d’aigua i bon drenatge. Call Vermell és com es coneix popularment a Mallorca al sòl franc-argilòs amb abundant òxid de ferro que li aporta coloració vermella.

Clima

El clima mallorquí es típicament mediterráni, suau, marcat per un estiu llarg, sec i caluròs (superiors als 30 ºC). A l’hivern les temperatures son moderadament baixes (rarament inferiors als 5 ºC), arribant a nevar a les zones més altes de la Serra de Tramuntana.
El nivell d’humitat és en general elevat. Les precipitacions, que solen caure acompanyades de tormenta, es concentren a la tardor. Les precipitacions arriben als 440 mm de pluja anuals.

Terroir

El clima, el sòl, el terreny (altitud i orientació) i la tradició i factor humà fan que Mallorca tengui unes característiques idònias per al cultiu de varietats autòctones que són úniques a l’illa. Les varietats autòctones conviuen amb foràneas que s’han anat introduint poc a poc a l’illa.

Blanques

Varietats autòctones protegides:

Giró ros: Produeix vins frescs, molt equilibrats i amb bona capacitat d’envelliment.

Premsal blanc: Genera uns vins de marcat caràcter fruital, amb aromes que recorden als cítrics i la fruita blanca.

Varietats permeses: chardonnay, sauvignon blanc, malvasía aromática, viognier, moscatell, macabeu, riesling i parellada

Negres

Varietats autòctones protegides:

Manto negre: És rica en sucres que dóna lloc a vins de capa mitja, aromes intens a fruits vermells madurs, graduació alcohòlica alta, acidesa moderada a baixa i tanins suaus.

Callet: Dóna lloc a vins amb un nas delicat i elegant amb notes a maduixa, violetes i espècies. A la boca resulta fresc, lleuger i elegant.

Gorgollassa: Varietat autòctona recuperada al 2001, després de considerar-la extingida durant dècades. Presenta una elevada intensitat aromàtica amb notes fruitals, florals i un lleuger toc fumat.

Fogoneu: Antigament es cultivava molt però a l’actualitat s’utilitza per mesclar amb altres varietats aportant frescor, ja que te una acidesa mitjana-alta. En nas destaquen les fruites negres i vermelles i els tocs especiats i florals.

Varietats permeses: Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Monastrell, Ull de llebre i Pinot noir.