BLOG

La crisi de subministraments i l’increment del gasoil i l’electricitat encareix l’elaboració dels vins en un 25%

La crisi de subministraments i l’increment del gasoil i l’electricitat encareix l’elaboració dels vins en un 25%

Segons dades recollides per l’IGP Vi de la Terra de Mallorca, produir una botella el 2021 costava una mitjana de 5 euros. Ara no baixa dels 8 euros.

“El principal cop l’assumiran els cellerers i distribuïdors. El consumidor final notarà la pujada de preus el 2023”, explica Magdalena Mesquida, presidenta del Consell Regulador de VT Mallorca.

Bodeguers, enòlegs, distribuïdors i sommeliers. Tots ho han notat ja. L’increment en els preus de la matèria primera, en el combustible, energia i altres components clau està repercutint de manera directa en l’elaboració del vi. Si a aquest encariment de materials, provocat per diferents causes a més de la recent guerra a Ucraïna, se suma l’evident falta de subministraments, el cop pot ser fort per al sector. Vi de la Terra de Mallorca, donant veu als seus membres, analitza com és la situació actual i com es presenta el futur més immediat; la conclusió no és gens optimista: els costos s’han incrementat en un 25%. I el consumidor final, inevitablement, serà un dels perjudicats.

Si bé és cert que la previsió dels cellerers de VT Mallorca està sent clau per a mitigar un problema que podria haver estat molt pitjor, la veritat és que el dia a dia no convida a l’optimisme. Isabel Alabern, de Son Puig, agraeix haver comprat al novembre a preu de 2021 “les botelles que preveia que necessitaria fins l’estiu”. Ho va fer per recomanació del seu proveïdor, que ja imaginava l’evolució en el mercat. Un mercat que, en paraules de Daniel Arias, sommelier i director comercial d’IslaCatavino, “està col·lapsat”. “No hi ha ampolles de vidre, ni taps de suro, ni palets. I els que hi ha es paguen a preu d’article de luxe”, subratlla. En aquesta mateixa línia, i posant exemples concrets, s’expressa Biel Oliver, del celler Oliver Moragues. “El cost de les capses de cartró es va incrementat un 30% durant el 2021 i està siguent inclús major aquest 2022. Ens ha passat el mateix amb altres productes com les càpsules, el vidre i els taps de suro. Hem assumit la major part dels costos, però ha estat inevitable l’augment de preus dels nostres vins.”

Andreu Oliver, de Can Majoral, posa percentatge als productes que es necessiten per a elaborar el vi. “Les botes i els taps de suro han incrementat el seu preu en un 5%. Les ampolles de vidre, una mitjana del 20% més i la resta de productes enològics van en la mateixa línia ascendent. A tot això cal sumar també la maquinària i el dia a dia de la cura de la vinya”, explica. ” És un escàndol la pujada del preu de la llum. En un mes normal, de no producció, solíem pagar entre 300 i 500 euros. Parlem ara d’una factura de mil euros, això és difícil de sostenir”, apunta Alabern, que introdueix una por  més a l’equació. “Estic arribant al punt de plantejar-me si embotellar el vi de l’anyada anterior, perquè no sé si em sortirà rendible. Els preus a distribució no pujaran prou perquè ens compensi”. En aquest punt, Arias subratlla: “els cellers ens van posar unes tarifes al gener i moltes ja ens les han modificat de cara al mes d’abril. És lògic”.

Des de Macià Batle, Ramon Servalls assegura que la situació “és certament preocupant”. “Hi ha molta incertesa. Encara que nosaltres enguany ja tenim els preus tancats, veurem l’any que ve”. Araceli Servera, de Bodegas Ribas, és de la mateixa opinió que els seus companys. “Tot ha pujat en major proporció que els preus que havíem establert. Sabem que els nostres distribuïdors estan patint i per això hem decidit assumir una part d’aquests sobrecostos, amb la intenció que l’any que ve puguem fer un increment major”. “Els nostres marges de benefici són molt estrets”. I és que, d’un vi que costa en el mercat 10 euros, el celler rep entorn del 10-15%. “Ara aquest benefici s’està reduint a la meitat”.

Però, quant ha pujat l’elaboració d’una ampolla de vi? Les xifres són dispars, perquè no tota la producció és igual, però hi ha diversos elements en comú. Una ampolla de gamma mitjana costaria uns 5 euros; després de sumar els increments en els subministraments, l’energia i matèria primera, s’estaria augmentant aquesta quantitat en uns tres euros, fins a aconseguir els 8 euros per ampolla. Des d’un celler pertanyent a Vi de la Terra de Mallorca son encara més precisos. “En el nostre cas, els costos d’elaboració haurien pujat un euro. Pot semblar poc, però si en el nostre celler elaborem 90 mil ampolles, són 90 mil euros més de despesa que hem d’assumir nosaltres. Hem d’evitar que repercuteixi en el consumidor final”. És un objectiu difícil, perquè enguany, l’elaboració de vi “tindrà un sobrecost afegit”, afirma Daniel Arias. “Les vinyes continuen exigint la mateixa dedicació  i no podem deixar de donar-los el que necessiten. No miraré si puc treure el tractor o no perquè el gasoil estigui pels núvols, igual que els productes fitosanitaris. Cal usar-los, encara que hagin pujat un 25%”, diu Biel Oliver. “Som conscients que tot serà molt car”, afegeix Isabel Alabern.

Per si faltaven pocs problemes, se suma també el logístic. La vaga de transport es fa notar a l’hora de la importació i l’exportació. La demora, en molts casos, és insostenible. “Fa tres setmanes que va sortir el vi de diversos cellers de la península i encara no ens ha arribat. Imagina’t també les nostres relacions comercials amb altres països. Les pujades en els costos d’enviament són un altre dels focus en els quals hem de fixar-nos”, incideix Arias.

La clau serà 2023. Apujarà el preu del vi? “Caldrà veure com evoluciona el mercat, però si cal recuperar pèrdues d’enguany, és molt probable, confirma Oliver”. “El vi mallorquí ha crescut en qualitat i jo no veig una baixada de vendes”, assegura optimista Araceli Servera. Des d’IslaCatavinos, aporten una altra dada a tenir en compte. “S’està posant molt difícil consumir fora de casa. Els preus en la restauració s’estan disparant i al final la gent optarà per fer els seus sopars a casa. De fet, estem ja venent més vi a particulars que a grans cadenes hoteleres o restaurants”.


Des de l’IGP Vi de la Terra Mallorca, la seva presidenta, Magdalena Mesquida, resumeix la situació en unes poques paraules: “Enguany, el principal cop l’assumiran els cellerers i distribuïdors. Però serà el 2023 quan el consumidor final noti aquest increment de preus. Esperem que continuï valorant els nostres vins amb afecte, i ens ajudi en aquesta travessia”.

Comparte este enlace

Compartir en Facebook
Compartir en Twitter
Compartir en Twitter

Acceso Para Bodegas