BLOG

Una ruta per l’illa durant la verema: paisatge i emoció

Una ruta per l’illa durant la verema: paisatge i emoció

No hi ha descans  ales vinyes de cellers de Vi de la Terra Mallorca, immerses ja en plena temporada de recollida del raïm. 

Agost sol ser sinònim de descans per a la majoria, un temps de vacances per a abandonar rutines i brindar -amb vi, per descomptat- amb amics i familiars al marge del rellotge; però el camp no entén de descans. I els viticultors, enòlegs i la resta del personal que treballa la vinya, ho saben bé; a més, aquest 2022 ens ha portat un raïm madur abans d’hora, amb el que la feina ha començat abans de l’habitual. Però ni aquest avançament pot amb l’encant de la verema, amb les seves trobades, la seva essència i la seva tradició. Per alguna cosa Mallorca és una illa de vins. 

El nostre viatge per a conèixer com neixen alguns dels vins pertanyents a Vi de la Terra Mallorca s’inicia a la carretera que va de Santa Maria a Santa Eugènia: primera parada, el microceller Son Crespí. “A principis d’agost comencem recollint la varietat mantonegro, amb el qual elaborarem el nostre escumós. Ara estem ja amb el giró ros”, explica Pere Crespí, enòleg del celler. A les set del matí, amb la sortida del sol, els cinc membres que formen part d’aquesta bodega tan familiar comencen a seleccionar i tallar el raïm. “Som un celler petit, ens arreglam entre nosaltres. Diàriament, recollim entre mil i dos mil quilos de raïm”, ens conta. I després de processar-ho arriba el millor moment. “Si no fos pel berenar posterior, el treball seria molt més dur”, confessa un Crespí que per a enguany espera produir 8 mil botelles, un poc més que l’any passat. 

A Ava Vi ens rep el seu sommelier, Julio Torres que ens conta que la verema avança amb normalitat, amb una qualitat de raïm fantástica. “És veritat que ha baixat el rendiment que se li treia a la vinya entorn d’un 25%, la qual cosa implica que tindrem menys producció, però el resultat serà molt bo”. El fruit està sa, “malgrat haver patir molt enguany pel tema de la falta de pluges”. Jaume Ripoll, de Vins Ripoll, incideix en aquesta sequera “que a la nostra vinya es nota, encara que el raïm està en bones condicions”. Es troben ara en plena recollida de varietats com el callet i el mantonegro, “amb el que farem dos vins -un blanc i un altre negre- que esperem que siguin ben rebuts”. 

Després de la comarca del Raiguer, decidim seguir el nostre viatge fins a la Serra de la Tramuntana, on la mar i la muntanya creen un microclima especial. També la verema ha començat en Can Vidalet. A les sis del matí ja estan treballant a la vinya, tallant els primers raïms, segons ens explica Elisabeth Fuentes, enòloga del celler. “En l’actualitat tenim deu hectàrees, sis d’elles de varietats locals, que són les que més han aguantat les onades de calor”. Al dia recullen uns tres mil quilos de raïm, tot de manera molt artesanal encara que “amb molta energia”. En total, 16 persones sense aturar per a aconseguir uns vins “amb aroma, frescor i acidesa”. “És veritat que el gra del raïm no té tanta quantitat, tant de most, però la qualitat és excel·lent perquè gràcies al fet que estem a la badia de Pollença i la nostra manera de treballar, orientat a l’ecològic, comptem amb una vinya molt sana”.

Deixem l’olor de mar i la salinitat de les vinyes per a endinsar-nos a l’interior de Mallorca i omplir-nos de terra en una zona amb estius especialment calorosos i hiverns secs. Allí, les varietats locals s’adapten a la perfecció, obtenint uns vins molt especials. A Mesquida Mora varen començar la verema el 2 d’agost. Des de llavors, i en horari de 7 a 14 hores, un equip de 9 persones talla el raïm a una vinya “que ha patit” però que encara manté el color verd malgrat les altes temperatures. “Nosaltres ho tenim tot de secà i en biodinàmica. Alguna cosa tendrà a veure que el resultat sigui excel·lent, encara que és veritat que la producció serà entre un 20 o un 30% menys respecte a altres anys”, explica Bàrbara Mesquida, propietària del celler. “Esperem treure els millors vins que puguem, sempre apostant per uns vins frescos”.

Cada any la climatologia és determinant en les característiques organolèptiques de l’anyada. Els productors adscrits a Vi de la Terra Mallorca s’han esforçat de bon de veres per aconseguir la màxima qualitat en una verema calorosa i complicada, però que afirmen aportarà moltes satisfaccions als consumidors. Així finalitzem el nostre recorregut per Mallorca, la nostra illa de vins, i acabem amarats per les imatges de les seves vinyes i per l’esperança que aviat arribi aquesta pròxima anyada a les nostres taules i poder tastar un producte de gran qualitat. 

Perquè parlar de Mallorca és parlar de vi. 

Comparte este enlace

Compartir en Facebook
Compartir en Twitter
Compartir en Twitter

Acceso Para Bodegas